what to read

Exceptionalii (Outliers) – Malcolm Gladwell

Exceptioanlii - Malcom Gladwell

Cred ca tuturor ne-a incoltit, sau ne obsedeaza deja, ideea de ce unii sunt oameni de succes si altii nu. De ce unii oameni sunt cei care ies din tiparele gandite de noi, de ce Bill Gates este printre cei mai bogati si de succes oameni, de ce The Beatles au fost o trupa atat de populara, sau de ce unele companii aeriene nu erau printre cele mai sigure din lume pana acum nu foarte multi ani?

Malcom Gladwell reuseste cu Exceptionalii (Outliers in limba engleza) sa ne duca printr-o calatorie intelectuala in lumea celor de exceptie, celor mai faimosi si mai de succes dintre noi. Intrebarea este una simpla: Ce-i face diferiti pe oamenii de succes?

Raspunsul la aceasta intrebare nu sta in a-i urmari cum sunt ei de fapt, ci de a intelege de unde provin si contextul in care s-au dezvoltat: cultura lor, familii, munca pe care au depus-o sa ajunga exceptionali, talentul, sansa, anul in care s-au nascut si contextul economic si cultural. Gladwell contesta mitul despre meritul personal care conduce oamenii catre succes, el puncteaza de fapt raportul dintre succes, cultura, hazard, data nasterii si mostenirea culturala, care in ciuda talentului cuiva si muncii depunse, pot functiona ca o piedica catre succesul personal.

Gladwell sustine ca nu doar cei brilianti devin de succes si nici cei care depun efort in anumite actiuni  si aiu anumite decizii care sa ii conduca spre succes, ci este mai degraba un dar. Exceptionalii sunt cei carora li s-a dat o oportunitate si au avut prezenta de spirit si puterea s-o fructifice in favoarea lor.

De-a lungul cartii, Gladwell explica secretele miliardarilor din industria IT, cata munca a fost depusa de acestia si oportunitatea care s-a ivit pentru ei, de ce asiaticii sunt atat de buni la matematica, ce presupune sa devii un sportiv profesionist, sau de ce n-a auzit nimeni niciodata de cel mai destept om din lume.

Punctul de vedere al lui Malcom Gladwell si unghiul din care este privit succesul este unul cel putin foarte interesant si aparte. Daca pana acum imi luam in cel mai avid mod informatiile (fara o intelegere prea profunda) despre cum sa devii o persoana de succes, pe plan personal si profesional, din cartile de dezvoltare persoanala ce imi picau in mana, iar aceasta nu este una, Exceptionalii pune o cu totul alta nota asupra succesului.

Tot ce iti ramane de facut este practic sa rumegi informatia, care, desi, pare putin cam prea adaptata situatiilor prezentate, ofera totusi un punct de vedere unic, care zdruncina multe idei puternic inradacinate, cel putin pentru mine.

Spor la citit!

Cori

 

Sursa foto

 

Newsletter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.