La vremuri noi, obiceiuri noi. Auzisem de ceva timp despre terapia cu ulei, mestecatul lui, sau cum vreti sa-i ziceti. Am fost putin cam reticenta sa incerc, doar prin simplul fapt ca imi parea destul de gretos sa il plimb prin gura vreo 20 de minute, cum este recomandat.
Curajul si dorinta de a incerca lucruri noi au venit peste mine subit si, intr-o dimineata am luat o gura zdravana de ulei de cocos si am vazut ca nu e atat de rau precum imi imaginam si de aproximativ 2 saptamani practic cu sfintenie acest ritual imediat ce ma trezesc.
Mestecatul uleiului sau oil pulling (varianta in engleza) se stie a fi un remediu ayurvedic stravechi folosit in mentinerea sanatatii orale si detoxifierea organismului. Recomandat de practicanti este uleiul de susan, datorita continutului important de antioxidanti, tocoferoli si fenoli care ajuta la stimularea circulatiei.
Poate fi folosit si cel de masline, cocos sau cel de floarea soarelui, atat doar sa fie uleiuri obtinute prin presare la rece. Eu il folosesc pe cel de cocos, am considerat varianta cea mai agreabila pentru a incepe ritualul, nu-i deloc de neglijat ca stomacul poate fi destul de sensibil cand ai in gura o lingurita de ulei.
Cum se face?
- Se ia o linguratia de ulei, nu chiar cu varf de la inceput. Daca mergeti pe varianta uleiului de cocos, e bine de stiut ca acesta devine lichid la temperaturi mai mari de 24 de grade.
- Plimbati/mestecati uleiul in gura pret de 15-20 de minute. Pentru inceput, probabil, cele 20 de minute vor parea prea lungi, eu am inceput gradual sa cresc timpul in care tin uleiul in gura. In toata acesta perioda va puteti vedea linistiti de activitatile din fiecare dimineata, avand doar grija sa il treceti peste dinti si gingii. Sfat important: nu il inghititi, are destul de multe toxine incat sa se tranforme dintr-un ritual benefic in unul mai putin sanatos.
- Scuipati uleiul. Cotinutul ar trebui sa fie unul laptos si destul de apos. Acest lucru demonstreaza ca uleiul a fost mestecat suficient de mult incat sa-si fi facut treaba. Am fost placut surpsinsa sa constat ca senzatia, dupa ce am scuipat uleiul din gura, este una destul de placuta, cu aroma de cocos si nu chiar atat de gretoasa precum ma asteptam.
- Curatati gura cu apa rece si apoi periati-va dintii. Plimbatul uleiului prin gura nu tine loc de o igiena orala corespunzatoare.
Ce beneficii are pentru igiena orala?
Folosirea uleiului pentru curatarea cavitatii bucale in timpurile in care medicina moderna nu era atat de avansata, nu pare a fi o idee deloc de neglijat. Exista studii care demonstreaza ca ceasta practica straveche nu este doar un mit cu efect placebo.
Doua studii, realizate in 2011 si 2014, in USA si India au demonstrat ca mestecatul uleiului, de susan in mod special, contribuie la reducerea respitatiei urat mirositoare si a bacteriilor bucale in egala masura cu tratamentul cu clorhexidina (apa de gura). Cu alte cuvinte, mai bine folositi uleiul.
Alta cercetare realizata in 2009 in India si publicata in Indian Journal of Dental Care vorbeste despre beneficiul mestecarii uleiuri prin reducerea riscului aparitiei gingivitei sau cariilor, tartrului si a respiratiei urat mirositoare.
Ritualul de plimbare/mestecare a uleiului prin gura ofera, de asemmenea indicii clare referitoare si la saponificarea si emulsionarea gurii, grasimea insasi fiind un agent emulgator.
Este totusi important e luat in seama ca aceste cercetari nu sugereaza ca mestecatul uleiului ar fi un tratament in vindecarea anumitor probleme dentare sau ale gurii, nicidecum eliminarea vizitelor la stomatolog pentru controlul de rutina.
Alte beneficii:
Desi nu exista studii concludente asupra beneficiilor acestui ritual si in afara cavitatii orale, cei care practica mestecatul uleiului sustin ca ajuta la ameliorarea si a altor probleme de sanatate cum ar fi: probleme ale pielii, astm, infectii, probleme ale ficatului si aparatului gastric, alergiilor, insomniilor, migrenelor.
Pacticantii holistici vobesc si depsre detoxifierea sistemului limfatic prin inlaturarea bacteriilor daunatoare, lasand organismul mai curat si puternic pentru a lupta impotriva agentilor patogeni.
Ce spune invatatura Ayurvedica? Limba este un organ cu legaturi in tot corpul si catre celelalte organe vitale, iar prin masajul pe care il primeste prin mestecarea uleiului sunt stimulate altfel functiile vitale ale organismului. Deci prin scuiparea uleiului deja mestecat, eliminam si toxinele extrase.
Ce efecte am observat?
Eu m-am lasat convinsa de acesta practica straveche, pe care, se pare, ca si bunica prietenului meu o punea in aplicare cu strictete in fiecare dimineata.
Efectele in ceea ce priveste cavitatea bucala nu au intarziat sa apara: dintii sunt mai curati, limba si gura la fel, iar cum eu nu incurajez folosirea apei de gura din cauza continutului majoritar chimic, recomand cu incredere acest ritual natural la fel de benefic.
Unele persoane se pare ca au observat anumite reactii de detoxifiere in primele zile ale “tratamentului” cu ulei, care, de obicei, au inclus dureri de cap, acumulari de mucus, congestii minore sau alte efecte. Eu personal nu am constatat astfel de modificari, insa am citit marturii ale practicantilor.
Cert este ca am mereu grija sa fac miscare, sa consum, atat cat pot, cantitatea de apa necesara, sa am grija la alimentatie, atat calitativ cat si cantiativ si alte mici obiceiuri demne de o viata sanatoasa.
Super puteri cu siguranta nu vom prinde doar cu o gura de ulei, dar zambetul nostru e posibil sa faca ravagii.
Ziceti branzaaa!
No Comments