La fiecare sfarsit de an, fie ca ne facem sau nu bilantul pe anul precedent, vine momentul pentru rezolutiile anului care abia incepe. Poate crezi ca este o gaselnita cool a americanilor, dar rezolutiile pentru anul nou dateaza de pe vremea babilonienilor, care faceau promisiuni zeilor la fiecare inceput de an ca vor returna obiectele imprumutate si vor plati datoriile. Hmm..oare se tineau de ele?
Eu am facut de-a lungul timpului, listute, liste mai mari, planse lipite pe pereti cu ceea ce-mi propuneam sa fac in anul urmator, dar cumva, prin forte nebanuite, ma abateam mai mereu de la drum. Treptat, mi-am cam dat seama si de ce mi se intampla asta si am sa-ti explic.
Cu planuri pe termen lung sau doar pentru viitorul apropiat, toti pornim anul nou cu ganduri pentru o dieta mai sanatoasa, mai mult sport, gandire pozitiva, imbunatatirea situatiei financiare, investitii in studii, calatorii, redecorarea locuintei, etc., dar in lipsa unui plan concret si, evident, a unor rezolutii realistice, s-ar putea ca anul viitor sa tragi linie si sa vezi ca acestea sunt in mare parte neindeplinite. Dar sunt cativa pasi pe care ii poti parcurge cu destula usurinta si rezolutiile pentru 2016 vor fi mai usor de atins.
1. Planuieste Concret
Afirmatiile de genul “din ianuarie ma apuc de sala”, “dau burta jos”, “am sa gandesc pozitiv” raman simple idei, pe care sigur le vei amana in lipsa unui plan de actiune. Obiectivele specifice si masurabile, cum ar fi “merg la sala luni, miercuri, vineri”, “inlocuiesc prajitura de la desert cu fructe”, voi citi cartea X, sunt cele care vor oferi rezultate si vor preveni aparitia frustarilor la final de an cand situatia este neschimbata si lista nebifata.
2. Rezolutii Realizabile
Creaza rezolutii pe care le poti duce la final, nu este cazul sa pui pe umeri o provocare pe care stii ca iti va fi greu sa o ralizezi, deoarece este foarte probabil sa renunti la mijlocul drumului. Daca planul tau pentru pentru 2016 este sa ai un corp de invidiat si tonifiat, sa te infometezi, sau sa renunti la felul preferat de mancare nu reprezinta solutia potrivita, din contra, tinteste catre un tel care poate fi atins si evita mancarea preferata care-ti aduce kilograme in plus mai des de cat o faci in mod normal. De regula, o dieta foarte stricta este perceputa ca o forma de pedeapsa, iar sansele sa esuezi sunt destul de mari, incepe cu pasi marunti, care pot duce la succes.
3. Schimba Cate un Comportament pe Rand
Lista pentru anul urmator este destul de mare si tocmai ai realizat ca e necesar sa schimbi multe comportamente, care pana acum nu te-au dus unde ai vrut, insa dorinta de a te reinventa pe loc si a deveni o noua persoana nu e tocmai asa usor realizabila asa cum ne imaginam. Comportamentele nesanatoase se dezvolta in timp si tot asa ne si dezvatam de ele, iar inlocuirea lor cu unele sanatoase nu trebuie sa devina coplesitoare, “secretul” consta sa incepi schimbarea cu pasi mici, asa cum ti se pare confortabil si realizabil.
4. Vorbeste Despre Planurile Tale
Nu-ti pastra secrete rezolutiile pentru noul an, din contra, faptul ca vorbesti despre ele prietenilor si familiei te vor ajuta sa obtii sustinere din partea lor si sa-ti indeplinesti obiectivele cu mai multa usurinta, se poate sa te lovesti de un scenariu perfect si sa ai un apropiat cu rezolutii similare care te va ajuta sa va sustineti unul pe celalalt.
5. Nu Te Critica
Este in natura noastra sa esuam, mai ales cand este vorba de comportamente noi si de schimbare in general, dar succesul vine dupa mai multe esecuri. Asa ca daca ai lipsit de la sala timp de o saptamana sau ai trisat in dieta, nu te critica si nu renunta, continua cu ceea ce ti-ai propus, iar atat timp cat in fiecare zi faci tot ceea ce poti sa devii mai bun, rezultatele nu vor inceta sa apara.
6. Vizualizeaza Rezolutiile
Faptul ca iti notezi si vizualizei telurile pentru anul urmator, si nu numai, sunt unelte foarte eficiente in realizarea lor. Daca iti notezi rezolutiile, ai grija sa fie mereu la vedere, eventual transforma-le intr-un “vision board”, insa e bine sa-ti amintesti mereu, ca nu vizualizarea rezultatului final duce la implinirea lui, ci si vizualizarea planului de actiune.
7. Recompenseaza-te
Daca una din rezolutiile tale este sa inveti ceva nou in anul care a inceput, asta nu inseamna ca dupa terminarea cursurilor la care te-ai inscris, poti uita de ceea ce ai inceput. In schimb, poti celebra faptul ca ai respectat planul propus cu ceva ce iti face placere, dar care nu contravine rezolutiei tale, poti cumpara o carte noua si relaxanta, sau transmite mai departe noile informatiile prietenilor tai.
Acum, intre noi fie vorba, nu e cazul sa astepti 31 decembrie, sau vreun moment magic sa evaluezi situatia si sa faci planul pentru anul nou, lista rezolutiilor poate fi facuta in orice moment al anului si cu cat incepi mai devreme, cu atat mai bine, pana la final de an, treaba e pe jumatate facuta.
Care sunt rezolutiile tale pentru 2016? Mi-ar placea sa le povestim pe blog.
Spor si multa inspiratie iti doresc.
Sursa foto
No Comments