Recomandarile mele pentru a reduce consumul de aditivi din mancare
Imi place mancarea, cea gustoasa, simpla, aspectoasa si, mai ales, sanatoasa. Am invatat de-a lungul timpului sa pun foarte mare pret pe alimentele din surse sigure si sa reduc consumul de aditivi cat de mult am putut.
Acum, daca ar fi sa acordam atentie tuturor studiilor, teoriilor conspiratiei despre mancare si tot ce ne afecteaza sanatatea, probabil n-am retrage in salbaticie si ne-am hrani cu frunze si radacini, in speranta ca E-ul n-a ajuns si pe acolo.
Dar nu este cazul sa ducem lucrurile la extrem, ci doar sa aruncam un pic mai atent ochii pe etichetele produselor de pe rafturile supermarketurilor si lucrurile vor deveni mai clare si cu mai putini aditivi.
Ca sa lamurim situatia, aditivii alimentari, E-urile mai precis, reprezinta substante ce in mod normal nu sunt consumate ca aliment, dar sunt adaugate in alimente in scopuri tehnologice sau organoleptice. Aditivii alimentari sunt necesari in fabricarea celor mai multe produse care ajung pe masa noastra, tocmai pentru a le spori gustul, a le creste perioada de valabilitate (de ce credeti ca unele feluri de paine expira dupa 2-3 saptamani), a le mentine valoarea nutritiva, a le confri culoare, sau a corecta aciditatea.
Cand citim etichetele produselor alimentare, observam ca unele contin de la un aditiv, pana la 3-4 substante adaugate, si devine clar ca 90% din ceea ce cumparam nu mai este in forma pura, fara arome, agenti de afanare, etc. Intrebarea este, cat de sanatos este pentru noi si la ce riscuri de supunem consumand ceea ce gasim pe rafturile supermarketurilor.
In prezent, toti aditivii prezenti in alimente a fost testati si considerati “siguri” pentru sanatate, insa unele persoane manifesta reactii adverse cum ar fi:
- dureri de stomac;
- iritatii de piele;
- diaree;
- astm;
- blocarea sinusurilor;
In ciuda reglementarilor in ceea ce priveste siguranta E-urilor, raman inca foarte multe intrebari fara raspuns asupra efectelor pe termen lung ale consumarii acestora, favorizarii aparitiei diferitelor tipuri de cancer, etc. Consumul frecvent si in cantitati mari de aditivi pune, de asemenea, presiune si pe ficatul noastru, daca ne gandim la efectele pe termen scurt.
Cum sa reducem aditivii din alimentatie
- Alimente proaspete – un mod sigur de a minimiza consumul de aditivi este sa cumparam alimente proaspete si sa evitam produsele din conserve. Pentru mai multa prospetime si mai putina toxicitate, curatati fructele si legumele de coaja, sau tineti-le in apa aproximativ 15-20 de minute inainte de a le consuma.
- Produse organice – piata a explodat cu produse “eco” si “bio”, iar multe pot fi adevarate capcane, la preturi nejustificat de mari, dar cu ceva infomare inainte de a achiziona anumite brand-uri organice, tepele pot fi usor evitate. In Romania piata de produse organice este intr-o continua crestere, mare parte din produsele locale fiind organice.
- Verificati etichetele – aruncati o privire asupra tabelului de nutrienti si ingredientele produselor pe care le cumparati, daca observati ca lista de ingrediente se intinde pe jumatate de eticheta, mai bine il puneti inapoi pe raft.
- Pregatiti-va propria hrana – variantele mai sanatoase ale puiului la rotisor, burgerilor, cartofilor prajti, dulciurilor, sosurilor pot fi cu usurinta pegatite in casa, cu putina organizare si creativitate, iar scuza cu “n-am timp, am un job solicitant” nu tine cand vine vorba de sanatatea noastra.
- Evitati produsele procesate – mezeluri, produse de patiserie, semi-preparate din paste rafinate, chipsuri, semi-preparate congelate, alimente conservate cu multa sare sau grasimi. Aceasta este o lista generala cu ce ar trebui consumat cat mai rar si in cantitati mici. Pe langa faptul ca acest tip de alimente nu aduc un aport satisfacator de vitamine si minerale, sunt si bombe calorice cu adaos major de substante nocive.
Sa traim sanatos este la indemana tuturor, iar cu putina organizare si constientizare, acest lucru poate deveni parte din rutina zilnica.
Voi cum ati redus consumul de aditivi?
Pe curand!
Sursa foto
No Comments