lifestyle

7 activitati de duminica pentru o saptamana mai productiva

Care sunt activitatile voastre de duminica? Daca raspunsul este trezitul tarziu, apoi maraton de seriale pe canapea, este probabil ca saptamana ce va incepe sa fie una mai putin productiva si lipsita de energie.

Exista saptamani, oh si cate am trait si eu, in care doar gandul ca urmeaza 2 zile libere in weekend este tot ce conteaza. Ne ducem din inertie dimineata la job, plecam seara spre casa cu bateriile descarcate si tot ce asteptam este ziua de vineri, cand parca, miraculos, debordam de energie. Si nu stiu cum se face, dar parca weekendul trece intr-o clipita si “depresia” de duminica seara vine peste noi si apoi, mai rau, ziua de luni.

Expertii in managementul timpului au concluzionat ca exista o legatura intre modul in care ne petrecem ziua de duminica si nivelul productivitatii saptamanii care urmeaza, iar asta inseamna ca un sfarsit de saptamana reconfortant este egal, cel putin, cu o zi de luni mai fericita.

1. Trezitul devreme

morning wake up S-a demonstrat stiintific, pe propria piele, ca petrecerile de sambata seara scad considerabil calitatea zilei de duminica si a saptamanii care urmeaza, de altfel, un somn pana aproape de ora pranzului produce simptome similare cu mahmureala. Corpul nostru functioneaza dupa un ceas natural, iar daca in timpul saptamanii ora de trezire este la 7, somnul pana la pranz in weekend ne va scoate din rutina si ne va indispune. Orele diminetii pot fi excelente pentru sport, cumparaturi sau mici activitati casnice care au ramas neterminate din ziua precedenta.

2. Exersarea creativitatii

De obicei, weekend-urile trebuie sa fie diferite, ca activitate, de restul zilelor. Un job care presupune rigurozitate, urmarirea deadline-urilor si indeplinirea unor task-uri precise, nu mai lasa loc si de creativitate, iar o rupere de rutina prin exersarea pasiunilor si deprinderilor de abilitati noi, ne ajuta sa ne relaxam, mentinand, in acelasi timp, celulele creierului intr-o continua dezvoltare.

3. Planificarea saptamanii urmatoare

Este nevoie doar de cateva minute din ziua de duminica sa ne gandim in avans la saptamana urmatoare si sa ne planificam activitatile. De exemplu, faptul ca facem o lista cu ce anume vom gati, sau ne planificam parte din activitatile administrative, ne va ajuta nu doar sa castigam timp, dar vom avea si senzatia de multumire ca suntem in control asupra lucrurilor pe care le avem de facut. Chiar daca weekend-urile sunt doar pentru noi si nu vrem sa auzim de nimic legat de job, o planificare sumara a task-urilor si stabilirea unor teluri pentru saptamana urmatoare, ne va ajuta sa regrupam cand apare ceva neprevazut.

4. Odihna de dupa-amiaza

Nu, nu e doar pentru copii si daca ora de trezire este destul de matinala si duminica, cateva minute de somn vor energiza organismul. Intre 10-20 de minute de atipeala ajuta la ridicarea nivelului de energie, 60 de minute de somn imbunatatesc memoria, iar un ciclul complet, de 90 de minute de somn cresc creativitatea si imbunatatesc starea emotioanala.

5. Distractia de duminica seara

Pentru unele persoane, faptul ca trebuie sa revina la job luni dimineata ridica nivelul stresului si al anxietatii, iar aceste sentimente negative afecteaza nivelul productivitatii in munca. Situatia poate fi evitata printr-o iesire in oras cu prietenii, o ora de yoga, cina cu intreaga familie. Astfel de activitati ne ajuta sa ne concentram pe momentele distractive si de liniste, mai putin pe ziua de luni care urmeaza.

6. Crearea traditiilor

Persoanele fericite au adesea activitati speciale pentru zilele libere care nu necesita o planificare anume. Pizza pentru duminica seara, clatite la micul dejun duminica dimineata sau intalnirea cu unii membrii ai familiei. Aceste mici ritualuri ofera un boost de fericire si creeaza amintiri frumoase.

 

.

7. Mai putina tehnologie

Pentru o saptamana mai productiva, o zi in care punem deoparte smartphone-ul, tableta sau laptopul ne ajuta sa ne eliberam mintea de alerte, notificari si multitasking, iar creierul nostru are nevoie de o binemeritata pauza. O duminica petrecuta constructiv cu familia si prietenii, departe de electronice, creste starea de fericire si, implicit, ziua de luni nu va mai fi prea uracioasa. Daca totusi este nevoie sa lucrati in weekend, rezervati-va putin timp pentru a finaliza task-ul fara sa fie nevoie sa verificati e-mailul pe toata durata zilei.

 

 

 

 

Newsletter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.