cook at home/ lifestyle

De ce iubesc bucataria mediteraneana

Mediterranean cuisine - Cori Costache

Acum sunt intr-un moment de sinceritate maxima si trebuie sa-ti zic ca nu stiu cum si cand am facut o pasiune pentru bucataria mediteraneana, pentru ca daca ma gandesc putin la felul cum pregateam spaghetti, de exemplu, acum cativa ani (rupte pe din doua sa incapa in oala si fierte bine sa nu ramana tari – who does that?), nu parea sa am vreun strop de pasiune.

Iubesc mancarea proaspata, simpla, aromata, de (si cu) bun gust si mai ales sanatoasa, iar bucataria mediteraneana mi-a dat cele mai gustoase retete pe care le-am incercat pana acum. 

Aspectul cel mai important si de interes pentru mine este faptul ca sunt folosite mereu ingrediente proaspete. 

Rosiile coapte in soarele Mediteranei, verdeturile, vinetele, dovlevceii, fructele de mare si fainurile integrale trasnforma bucataria mediteraneana intr-una din cele mai sanatoase diete zilnice. Anumite cercetari asupra beneficiilor dietei mediteraneene au demonstrat efecte pozitive asupra pierderii in greutate, nivelul de glucoza in sange si diminuarea starilor depresive. Pai acum cred si eu ca buna dispozitie revine cand pe masa ai niste speghetti aldente cu un delicios sos de rosii, usturoi si busuioc alaturi de un pahar de vin rosu, sau un delicios tzatziki din iaurt proaspat si pitta cu faina integrala.

Uleiul de masline sau elixirul tineretii, pe care eu il folosesc in aproape orice fel de mancare pe care il gatesc, este pilonul principal al bucatariei mediteraneene. Utilizat in salate, sosuri, alaturi de peste, paste, orez etc, are beneficii multiple atat pentru pentru gustul mancarii cat si pentru corp . Exista o gluma care spune ca italienii nu stiu ce inseamna “ulei de floarea-soarelui”, ce-i drept si eu am cam uitat de el :). Pentru a gati sanatos folosind uleiul de masline, utilizeaza-l in locul celui de floarea soarelui, sau a celor foarte procesate, prajeste ingredientele folosite nu mai mult de 2-3 minute, eventual marineaza-le inainte (tot in ulei de masline).

Desi se consuma multi carbohidrati, eu nu tin minte sa fi vazut italieni, francezi, spanioli, greci sau marocani supraponderali. Din contra, dieta medieteraneana este considerata a fi cea care ofera cele mai bune rezultate pentru silueta noastra, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Nu e vreun ingredient secret, nici vreun elixir magic, totul consta in prospetinea si autenticitatea ingredientelor (neprocesate si fara aditivi) si, evident, combinarea cat mai inteligenta a acestora.

Orezul, pastele fainoase si painea vin sa intareasca si ele faptul ca bucataria mediteraneana este una sanatoasa, desi in cele mai multe diete acestea sunt considerate the bad guys, care aduc colaceii pe burta. De la paella din Spania, pilaful din Grecia sau Turcia, pana la risotto din Italia, pastele fainoase si painea sunt ingrediente de baza ale bucatariei mediteraneene. Pastele fainoase si painea sunt obtinute din ingrediente naturale, fara conservanti adaugati, sau prea multa drojdie, acestea nu mai prezinta acelasi pericol pentru silueta si sanatatea noastra, precum cele intens industrializate.

Pestele si fructele de mare pescuite direct din apele Mediteranei, au un rol foarte important asupra unei diete echilibrate. Pe gratarul incins sau direct in cuptor, cu ingrediente putine, cum ar fi ulei de masline, patrunjel si usturoi, obtii cu usurinta preparate extrem de gustoase si bogate in nutrienti. Eu sincer, nu-mi pot dori mai mult de-atat. Faptul ca in aceste zone se gateste zilnic, preparatele sunt mereu proaspete si calde, suficiente pentru o masa consistenta si delicioasa cu intreaga familie.

Legumele proaspete si mirodeniile imbietoare sunt secretele cele mai de pret pentru o bucatarie atat de sanatoasa. Fie ca vorbim de rosii, castraveti, avocado, masline, naut, linte, usturoi, vinete, dovlecei, sau ceapa, crescute in mod cat mai natural posibil, sau mirodenii (busuioc, oregano, rozmarin, tarhon, maghiran, patrunjel) deja uscate si presarate peste preparate gata date jos de pe foc, fac un deliciu in orice bucatarie care urmareste aceste principii de gatit.

Nu sunt eu mare iubitoare de lactate, cel putin nu de lapte in mod special, insa bucataria mediteraneana pune mare pret pe cele de calitate, obtinute fara prea multe transformari industriale si din ingrediente naturale. Cred ca ti-ai dat deja seama ca iaurtul este cel care dicteaza din categoria lactatelor, insa importanta produselor lactate nu este una primara, ci merge mai degraba pe un loc secund sau chiar mai jos, fiind consumate ocazional, sau chiar rar daca vorbim de lapte pur, unt sau chiar cascaval.

Si-acum daca asezonezi o portie de peste proaspat fript pe gratar, un risotto cu legume, o paella cu fructe de mare, sau o alta minunatie a bucatariei franceze cu un pahar de vin, fie el alb, rose sau rosu, evident, unul de calitate, te asigur ca vei avea parte de un deliciu culinar ca la carte, fara preparate prea sofisticate.

Deserturile bucatariei mediteraneene..hmm, irezistibil subiect, dar voi da skip, prefer de cele mai multe ori sa inlocuiesc dulcele de dupa masa cu un ceai verde racoritor, un espresso cremos, sau o salata de fructe consumata la 2-3 ore dupa masa.

Eu am fugit in bucatarie, daca tot ti-am povestit de ce imi place atat de mult bucataria mediteraneana, ma duc sa si pregatesc un pranz delicios.

Cori

 

Sursa foto

 

Newsletter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.