Clatitele americane, sau pancakes, sunt acele prajituri pe care le vedeti in farfuriile starurilor de la Hollywood la micul dejun.
Am facut un pic de research despre clatite in general, iar istoria lor mi s-a parut cel putin foarte interesanta. Se pare ca primele mentiuni ale clatitelor apar in Grecia Antica sub denumire de tagenites, teganites sau teganias (inca populare printre greci). Teganites erau facute cu ulei de masline, faina de grau, miere de albine si lapte covasit, fiind servite la micul dejun. Pornind din Grecia Antica, clatitele s-ar raspandit peste tot in lume, schmbandu-si ori compozitia, ori aspectul, acum devenind printre cele mai populare preparate culinare.
Revenind la clatitele noastre, eu m-am decis sa adaptez putin reteta, s-o fac mai saraca in calorii si mai bogata in nutrienti.
200 gr faina integrala
60 ml miere de albine
1 lingura seminte de chia
1 ou
200 ml de lapte cu 1.8% grasime
1 varf de lingurita de bicarbonat de sodiu
30 gr de unt
fructe de padure
sirop de artar
Intr-un castron am pus oul, untul topit, bicarbonatul de sodiu (l-am stins cu putina zeama de lamaie inainte sa-l adaug peste celelalte ingrediente) si mierea de albine, pe care le-am amestecat pana la omogenizare.
Separat, peste lapte am adaugat semintele de chia si le-am lasat aproximativ 15-20 de min. pana cand compozitia a devenit usor gelatinoasa. Faina si laptele se adauga peste compozitia din castron si se amesteca pana ati obtinut o pasta potrivit de groasa.
Daca aveti o tigaie antiaderenta pentru coacerea clatitelor, este perfect, in felul acesta nu va fi nevoie sa folositi ulei.
Asadar, cu un polonic am turnat din compozitie in tigaie si am uniformizat cat sa aiba o forma rotunda. Coaceti apoi cam 1 min si jumatate pe fiecare parte cu focul mereu la mediu.
Le-am servit, intr-o clipita, cu sirop de artar (este ok si cu miere de albine) si cateva fructe de padure. Delicioase, credeti-ma pe cuvant!
Pofta sa aveti!
No Comments