Am incercat prima data za’atar acum vreo doi ani intr-un restaurant vegan si garantat nu ai cum sa ii uiti aroma vreodata, iar dupa prima portie de pitta greceasca pe care am facut-o, am stiut ca impreuna cu za’atar-ul vor face pereche perfecta.
Intre timp m-am documentat putin despre istoria acestui condiment minune si am aflat ca acesta este un mix de ierburi aromatice, seminte de susan, sare si sumac, fiind foarte popular in Iran, Armenia, Libia, Israel, Irak, Turcia, Siria, Tunisia, Maroc, Arabia Saudita, iar utilizarile sale sunt multiple, peste paine inmuiata in ulei de masline, humus, legume sau carne.
La noi in tara il gasesti relativ usor daca ai acces la magazine unde sunt comercializare condimente de prin colturi indepartate sau iti creezi propriul za’atar acasa, ceea ce este si mai interesant.
Acum ca deja stii pe scurt despre za’atar, o sa pot sa-ti povestesc si despre reteta mea si ce ai nevoie pentru 100 de grame de condiment.
INGREDIENTE
2 lingurite de oregano uscat
2 lingurite de maghiran
2 lingurite de mix busuioc-cimbru uscat
4 lingurite de susan
2-3 lingurite de sumac
1/2 lingurita sare
Desi retetele pentru a prepara za’atar variaza de la zona de nord a Africii la Arabia Saudita, eu am adaptat una destul de comuna.
Intr-o tigaie bine incinsa, dar la foc mic, rumeneste boabele de susan, iar apoi zdrobeste-le intr-un mojar si adauga mixul de ierburi aromatice, sumac si sare (eu am lasat ierburile intregi, erau deja maruntite, insa le poti trece printr-o rasnita sa devina fine). Eu am gasit destul de greu sumac, dar exista mereu varianta salvatoare, Orient Bazar.
Acum ca ai obtinut condimentul minune, ai sa intelegi ca a meritat osteneala atunci cand il amesteci cu ulei de masline, un strop de zeama de lamaie si il ungi pe o felie de paine prajita, o pitta greceasca, il adaugi peste humus, carne de pui, legume la cuptor sau in salate.
Pofta mare!
Cori
No Comments