Buun, e cazul deja sa trec la partea a doua, dar nu ultima, de povesti din calatoria la Napoli.
Principalele atractii turistice din oras le poti face destul de usor intr-o zi fara sa pici frant seara in camera de hotel, ceea ce creeaza un mare avantaj daca esti cateva zile in zona, pentru ca poti astfel sa aloci timpul ramas pt imprejurimi: Pompeii, Vezuviu, Coasta Amalfi si/sau Insula Capri, plus restul de insulite din jur.
Noi ne-am continuat explorarea orasului, dupa ce am plecat din Piazza Del Plebiscito, cu zona portului, castelul Nuovo, galeria Umberto I, cartierul Vomero si zona castelului Sant’Elmo.
Faleza este perfecta pentru plimbari linistite, pentru ca o data ce iesi din haosul central, orice e linistit ti se va parea o binecuvantare, iar din zona portului poti sa te imbarci in ferryboat -uri catre insula Capri sau Ischia, noi insa am zis pas, dar e motiv in plus sa revenim.
Castelul Nuovo, situat in imediata apropiere a portului si in fata pietei Del Plebiscito, este o constructie medievala foarte pitoreasca care a devenit un reper arhitectonic al oraslui si care, evident, atrage turistii ca un magnet. Am zis pas si la vizitarea amanuntita a castelului si ne-am multumit cu tur al curtii sale interioare pentru ca voiam sa plecam sa descoperim noi locuri din oras si sa simtim asa cum este Napoli adevarat (ma rog, fara mafie & stuff).
Am lasat castelul in urma si cu un mic detour prin Cartierul Spaniol am ajuns la Galeria Umberto I si apoi direct, cu funicularul pana in cartierul Vomero. Zona mai selecta si mai scumpa a orasului, dar care pastreaza oricum din caracterul mereu agitat, pare intr-o zi de duminica una din cele mai linistite cartiere ale orasului. Zone de shopping, panorame ce taie respiratia, cladiri superbe inconjurate de portocali si lamai, castelul Sant’Elmo, muzee, au facut din cartierul Vomero un must see al calatoriei la Napoli.
Iar cum o calatorie la Napoli nu este completa daca nu vizitezi si Pompeii, Herculaneum si Vezuviu, iti aloci cel putin o zi sa faci macar unul din aceste puncte importante ale zonei. Pentru noi a fost doar Pompeii, oboseala a fost mult prea mare sa parcurgem si Herculaneum, iar vremea nu a tinut cu noi sa urcam pana sus la Vezuviu, deci asta inseamna ca am mai adaugat un motiv sa revenim in zona.
De la gara centrala din piata Garibaldi, urmaresti semnele cu inscriptia Circumvesuviana si vei gasi trenurile care te vor duce direct la Pompeii (statia Pompei Scavi)/Herculaneum pentru numai 5.20 Eur. Este bine sa te pregatesti totusi cu niste incaltari foarte comode, fara bagaje care sa te ingreuneze si muulta rabdare sa vizitezi tot site-ul arheologic (de la 3 ore in sus).
Am sa trec repede peste date istorice, cred ca stii bine ce s-a intamplat acolo in anul 79 BC si am sa-ti spun ca locul acesta este plin de incarcatura istorica, e tragic, dar in acelasi timp fascinant. Mare parte din vestigiile gastite aici in urma escavarilor le vei vedea la Muzeul de Arheologie in Napoli, insa site-ul arheologic de la Pompeii este foarte bine conservat si iti vei face o foarte buna imagine despre cum traiau oamenii aici inainte de eruptia vulcanului.
Cu siguranta Napoli iese din tiparele oraselor italiene, are o unicitate aparte (pe care o confirma toti localnicii), care fie te atrage, fie te face sa nu vrei sa mai auzi vreodata de el, iar pentru mine a fost o calatorie care a pus inca o caramida in descoperirea Italiei.
Daca ai vizitat Italia sau chiar Napoli, povesteste-mi in zona de comentarii ce zone te-au fascinat cel mai mult, iar eu promit sa revin foarte curand cu ultima parte a povestii din calatoria la Napoli: Coasta Amalfi.
Cori
No Comments