Around the world

Calator roman peste ocean

Se zice ca a calatori este parte din educatia fiecaruia, ca te simti mai bogat cu fiecare loc nou pe care il vizitezi, iar eu nu as putea fi mai de acord cu aceste vorbe intelepte din popor.

Nu stiu daca atat cat am calatorit pana acum poate fi cuantificat in mult sau putin, cert este ca am vizitat cateva locuri must visit din lume, dar cum niciodata nu este suficient, evident planuiesc noi si noi aventuri.

Anul trecut, in 2014, am facut o scurta calatorie in Italia, prima data la Roma, iar de atunci m-am indragostit iremediabil de cultura si bucataria lor, de modul lor viata.  Am zis ca trebuie sa revin. Am facut-o dupa cateva luni in Toscana si Insula Elba, acelasi sentiment de bine combinat cu satisfactie culinara si vizuala. Ziceam ca mi-am gasit locul preferat unde nu m-as plictisi sa tot revad, dar cum stii ca o tara, un oras sunt locurile tale de suflet pana nu vizitezi si cel mai mic orasel din Argentina, de exemplu? Asa ca am decis sa pastrez lista deschisa fara sa numesc castigatori.

De aproximativ 2 luni “locuiesc” in Toronto, sa zicem de fapt o vizita prelungita. Am plecat din Romania aproape fara asteptari, nu stiam ce o sa gasesc aici, case in stil american, zgarie nori uriasi, geruri naprasnice, eu voiam doar sa experimentez tari straine, cu cat mai indepartate cu atat mai bine.

Socul cultural m-a cam lovit un pic la inceput, dar dupa ce lucrurile s-au limpezit si jet lag-ul a disparut, situatia revenise deja la normal.

Zic soc cultural pentru ca totul era foarte diferit de Romania, de Europa in general, de la strazi foarte largi, reguli care mai de care mai excentrice, centru impunator pana la amabilitatea oamenilor de pe strada si din magazine care deja era la cote foarte inalte pentru mine.

Viata in Canada costa, si nu exagerez cand zic ca orice pas facut in afara casei este platit in dolari, de regula destul de multi. Dar orice calator pasionat stie ca poti sa vezi locuri in lume fara sa dai averi pe o vacanta.

Prima vizita: Downtown Toronto – orasu’ asta-i al 4-lea ca marime din America de Nord, zic statisticile, si al naibii de divers, in zona se vorbesc aproximativ 140 de limbi straine, adica peste 30% din populatie e formata din imigranti. Sa fim realisti, treaba asta e cat se poate de misto, iti taie tot elanul de a mai fi rasist cand vezi cum este lumea in jurul tau.

Bun, sa revenim la vizita din centru – primul lucru, iti trebuie cam 2-3 zile sa vizitezi temeinic si sa iei, cat de cat, pulsul strazii. Mie imi place tare mult sa cutreier strazile, sa vad cum traiesc oamenii, ce activitati au, in ce magazine intra, ce baruri restaurante sunt in zona, sa simt orasul. Eu nu sunt pe graba asa ca am lasat pe mai tarziu vizita la cele mai importante atractii: CN Tower, muzee si Ripley’s Aquarium of Canada.

Al doilea lucru – ia cu tine o camera foto, e bun si telefonul daca nu ai una. Garantez cele mai cool poze urbane printre zgarie-nori si tramvaie.

Centrul orasului este un mix de baruri, restaurante, cladiri de sticla, centre financiare si comerciale, iar toate laolalta ti-aminesc ca esti pe celalalt continent si ca totul este mare si impresionant in jurul tau.

Pe jos/tramvai/metrou poti sa te deplasezi si catre celelalte zone mai limitrofe ale centrului, cum ar fi St Lawrence Market sau Distillery District.

St Lawrence Market este una din cele mai mari piete din lume unde fermierii se aduna pentru a impartasi pasiunea pentru produslele si mancarea locala. Piata isi are orginile undeva pe la inceputul sec.XIX cand s-a construit prima hala pentru fermieri, in 1970 parte din cladire a fost demolata, iar apoi in 1978 St Lawrence Market s-a redeschis pentru public si fermieri.

Toronto_-_ON_-_St_Lawrence_Market

Distillery District Toronto – destinatia cea mai cool pentru cultura, arta si distractie. Povestea distileriei a inceput acum aproximativ 15 ani cand un grup de tineri vizionari s-au hotarat sa transforme cele 47 de cladiri industriale victoriene din zona. Si-au dorit sa creeze un loc care sa inspire si sa excite simturile, un mix intre terasele chic ale Europei si dinamica New York-ului. Distillery District s-a deschis pentru public in 2003. Mie mi-a placut, am resimtit aerul european printre terase si cladiri vechi.

Sursa foto

A doua vizita: Lake Ontario sau Lacul Ontario – Toronto are downtown-ul exact pe malul lacului, care-i unul din cele 5 mari lacuri ale Americii de Nord. E drept, privelistea de pe orice parte a lacului catre centru este una demna de pus pe post card-uri. La o prima vedere ai zice ca esti la mal de mare, dar fara miros de stabilopozi.

11925905_436134833250665_1869669200_n

Pe partea de lac a orasului poti sa participi la diverse activitati, volei pe nisip vara, picnic pe zona special amenajata, plimbare pe aleile frumos conturate. Nu stiu iarna daca e la fel de placut, lumea pe aici nu prea recomanda. Merg pe incredere. (Ps. poza de mai jos e facuta la mijlocul lui octombrie).

12142708_1652832424987960_1836040326_n

Daca ti-a placut ce ai citit, posibil sa te delecteze si alte impresii despre Toronto si Canada, in general, pe care le poti gasi aici si aici.

Ramaneti pe frecventa, revin curand cu noi impresii de calatorie.

Cori

Newsletter

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Alex Babut
    November 13, 2015 at 2:19 pm

    Super tare, vizita placuta mai departe.

    Iti recomand mai multe locuri de vizitat. Sint in principal legate de istoria scurta a Toronto-ului, dar au o atmosfera deosebita.

    1) Little India – plimba-te pe Gerrard St. spre vest de la Coxwell Ave. pina la Greenwood Ave. O sa te simti transplantata intr-un district mai scuturat din Mumbai. Multe magazine fara preturi afisate, cu pinze colorate, restaurante cu arome din toate partile Indiei, dar fara aglomeratia din tara mama. Recomand lunch la Udupi Palace.
    Ruta: https://goo.gl/maps/WFJLu6QmYfo

    2) Cabbagetown, Toronto Necropolis si Regent Park – plecind din una din cele mai bogate zone din oras, Cabbagetown, coboara pe Sumach St. de la Wellesley St E pina la Queen St. E, cu pit stop la Winchester St. si Toronto Necropolis. Cabbagetown are cele mai multe case victoriene pastrate din oras. Necropola este un cimitir old school scos din filmele cu vampiri. Regent Park este un experiment de social housing la scara larga pt emigranti saraci care a dat mare gres in anii ’50-60, devening un ghetou sinistru. Astazi nu mai este periculos, mai ales dupa ce cladirile vechi au inceput sa fie inlocuite de condos noi. Contrastul este sinistru. Dupa blocurile gri, sintem noi majoritatea… 🙂
    Ruta: https://goo.gl/maps/YuBv7KNyN8A2

    3) The Beaches – mergi pe Queen St. E de la Woodbine Ave. catre est pina la Victoria Park Ave. Vara se simte ca South Beach fara parcarea imposibila. Pierde-te prin parcurile din zona sau stai la o cafea. Daca o tai pe oricare straduta spre sud vei ajunge pe boardwalk si malul lacului. Urmind boardwalk-ul spre vest, vei ajunge la Ashbridges Bay, plin de terenuri de volei (unde cred ca ai fost deja dupa poze). Dar…continua pina la capatul parcului, pe Martin Goodman Trail, iesi de pe alee in punctul cel mai sudic si o sa gasesti cea mai tare priveliste a orasului.
    Ruta: https://goo.gl/maps/5MPV4EgY3kP2
    Privelistea de aici: https://goo.gl/maps/bthnCUofAnR2

    4) Kensington Market – cartier de hippies hardcore si studenti. ’nuff said. Te plimbi suficient de mult si ramii high 🙂
    Raza de actiune: https://goo.gl/maps/q8vcfxetSvu

    Ca sa inchei, daca nu ai fost deja, incearca mincarea etiopiana pt o experienta deosebita. Recomand Rendezvous Cafe: https://goo.gl/maps/iWzjCghmfs92

    Iti recomand sa cauti zonele pe Wikipedia inainte de a le vizita. Au mult mai mult farmec in contextul istoric in care s-au dezvoltat. Plimbare placuta!

  • Reply
    Cori Costache
    November 13, 2015 at 2:43 pm

    Hey Alex,

    Multmesc pentru recomandari 🙂
    Cu mancarea etiopiana am ceva emotii, desi am primit multe pareri pro, dar voi incerca, iar recomandarile tale sunt binevenite, urmeaza in perioada ce vine sa le iau la pas.

    Cheers!

  • Reply
    J
    November 13, 2015 at 6:09 pm

    Bun venit! Frumos oraș intr-adevar. Dacă rămâi aici până în miezul iernii, să ne zici ce părere ai de temperaturi.

    J.

    • Reply
      Cori Costache
      November 13, 2015 at 6:14 pm

      Thanks, J. Raman pana la inceputul lunii Ianuarie, sa vedem daca iarna isi face de cap pana atunci 🙂 si sigur revin cu impresii.

      • Reply
        J
        November 13, 2015 at 7:21 pm

        Dacă ai timp/buget, recomand să treci și pe la New York, e destul de interesant. Din păcate nu te pot acomoda, dar sigur dau o bere 😀

        Ca să știi, nu cred ca se găsesc bilete mai ieftine de ~$250 dus-intors, iar zborul ține aproximativ o oră.

        J.

  • Reply
    Cori Costache
    November 13, 2015 at 8:56 pm

    J., New York este pe lista noastra. Multumesc pt ponturi. Pastram legatura 😀
    Corina

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.