Around the world

Bilant la final de calatorie

Acum ca deja am intrat in 2016 si lucrurile s-au mai asezat, pot trage linie si sa fac bilantul pe 2015, care in mod cert a fost anul schimbarilor, al noutatilor, al provocarilor, dar nu despre asta vreau sa vorbesc, ci despre bilantul ultimei calatorii si cea mai lunga de anul trecut.

Pentru mine au fost 4 luni de trairi noi, printre oameni diferiti, intr-un oras extra multicultural, luni care m-au modelat din multe puncte de vedere.

Desi, pare suficient timp sa descoperi un oras nou, sa iei totul la pas, sa te bucuri de tot ce e nou pentru tine, dar crede-ma, 4 luni nu mi s-au parut deloc de ajuns, probabil nici 6 n-ar fi fost, deoarece sa vizitezi un oras care isi schimba parte din arhitectura de la an la an, care impresioneaza mereu prin centrul impunator, restaurante cu specific din toate colturile lumii si multe altele, cere sa ii dedici timp. Ei bine, m-am conformat si i-am dedicat cele 4 luni, in care m-am adaptat, i-am inteles regulile scrise si nescrise, am invat sa raspund cu aceeasi amabilitate salutului mai mult decat prietenos al oamenilor de peste tot si cel mai important, l-am lasat sa ma invete ce avea el mai bun.

Povesteam in calator roman peste ocean despre faptul ca am plecat din Romania in Toronto fara asteptari si imi place sa fac asta cu fiecare loc pe care urmeaza sa-l descopar, iar acolo, intr-adevar, multe m-au luat pe neasteptate, desi imi facusem ceva idei despre pentru ca mi se povestise in detaliu despre viata si regulile din Canada, cum se distreaza lumea si, foarte important, iarna de acolo care ameninta sa fie una de speriat (intre noi fie vorba, n-a fost deloc asa, lucky us).  

Cand am ajuns in Toronto, mi-am dat seama ca eram mult prea obisnuita cu o Europa cocheta cu strazi inguste, distante mici si destul de traditionala, insa am gasit o Canada cocheta pe alocuri, autostrazi in spatele blocului, distante cat sa tragi un pui de somn sanatos pana la destinatie si foarte multiculturala (adica aproximativ 30% din populatie e formata din imigranti).

Cunoscandu-ne pe noi romanii, am realizat, inca din primele interactiuni, ca o data ce ajungi in Canada, te vei lovi de o serie de reguli, care la o prima vedere iti vor parea cele mai absurde de pe pamanat, dar 4 luni de trait acolo m-au ajutat sa inteleg ca majoritatea sunt facute tocmai pentru a-ti usura multe aspecte din viata.

Cu reguli sau fara reguli, Toronto s-a dovedit a fi un loc plin de inspiratie si creativitate pentru mine, deoarece aici s-a nascut proiectul meu de suflet, blogul pe care acum il citesti.

Era timpul sa fac ceva pentru pasiunea pe care o am pentru gatit, pentru a descoperi locuri noi si pentru un stil de viata sanatos, asa ca timpul pe care il aveam doar pentru mine m-am decis sa-l folosesc pentru a impartasi din retetele mele mai noi si mai vechi si din experientele din Canada. Eu sper ca mi-a iesit bine.

Daca ar fi sa fac un clasament al experientelor pe care le-am trait in astea 4 luni, nu stiu daca as putea pune pe primul loc vreuna din cele traite in Canada, insa in mod cert Cuba autentica a fost una tare speciala pentru mine, despre care ti-am povestit deja. O vacanta in vacanta care m-a intors in timp si mi-a oferit lectii de viata importante de la niste oameni de o veselie molipsitoare. Privind acum in urma, cred ca acesta a fost momentul in care s-au sedimentat parte din invatamintele pe care le-am adunat inainte de vacanta in Cuba si-am simtit cu adevarat schimbarea. Evident, n-as putea sa uit de impresionanta cascada Niagara si cochetul orasel Niagara-on-the-Lake, sau de zilele de vara indiana si coloritul frunzelor de la Algonquin Park, au ramas locuri de suflet, unde m-as intoarce oricand.

Am invatat sa nu mai conteze ca traiesc din valiza mai mult de o saptamana, sa vad oportunitatile in locul lipsurilor, sa nu ma mai leg prea mult de mancarea de acasa si de locul meu confortabil din canapea, sa fiu mai ingaduitoare cu oamenii din jur si sa privesc mai des imaginea de ansamblu.

Am putut sa trag linie cu adevarat si sa fac bilantul pentru aceasta calatorie abia la finalul ei, cand am revenit la Brasov si, da, cu bune sau rele, castigurile sunt multe.

Voi ce experiente si lectii de viata ati strans de prin calatorii?

Cori

 

 

 

 

 

Newsletter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.